Saudijski Antikviteti

Saudijska Arabija je bogata povijesnim i arheološkim nalazištima koji odražavaju dugu povijest regije i pripovijedaju nevjerojatne priče koje su se dogodile tijekom različitih povijesnih razdoblja. To je drevni graditeljske baštine, koja datira u vremenu do Starog kamenog doba do ranog i kasnog islamske ere. Štoviše, on obiluje prekrasnim predjelima koji su kulturološki prosperitetna i arhitektonski njiše, kao što se vidi u svojim palačama, drevnim utvrdama i vojnim instalacijama, vjerskih spomenika, arheoloških lokaliteta i zanimljivih stijena slika i crteža nastalih najranijih stanovnika, pronađeno razasutih kraljevstvo.

Qariya Al-FAW

Drevni mjesto poznato kao “Al-FAW”, nalazi se oko 700 km jugozapadno od Rijada i oko 150 km jugoistočno od Al-Khamasin u Wadi Ad-Dawasir. Sjeveroistočno od Al-FAW je Arapska pustinja poznata kao Prazni prostor. (Rub Al-Khali) Ova stranica se nalazi na mjestu gdje se križaju Wadi Ad-Dawasir i lancu Tuwaiq planinama u depresiji uz planinu. Ona leži na drevnim Najran-Gerrha trgovački put. Al-FAW je jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta u Arapskom poluotoku i od međunarodnog značaja. To je izvrstan primjer urbanog naselja pre-islamskog doba kada stambenih, ulice, tržnice, hramovi, grobnice i grobovi, navodnjavanje i sustavu kanala, a poljoprivredni sustavi su sve vrlo dobro očuvana.

Meda’in Saleh

Meda’in Saleh je možda najvažnije Nabataean stranica uz Petra. Ona se nalazi u Saudijskoj Arabiji, oko 320 km južno od Petra. Turistička viza u Saudijsku je potrebno ako želite posjetiti ovu fantastičnu lokaciju. To su obično daje samo raspoređenih ture. Ovaj Nabataean grad ima 131 grobnica rasporediti tijekom 13,4 kilometara. Grad pravilan ima SIQ, gradske zidine, kule, vodovodi, i cisterna.

Veličanstvene grobnice Medain Saleh su urezana u pješčenjaka planine nalazi 22 km sjeveroistočno od Al-‘Ula. U davna vremena site je na trgovačkom putu između Južne Arabije i Petra. Thamud pleme može nastati iz ovog područja, ali su zamjenjuje se Nabataeanswho napravio Medain Saleh njihov južni kapital za kontrolu Arabiju. Ime Meda’in Saleh, dobio ove stranice od strane andaluzijskog putnik u godini 1336 AD.

Leuce Come
Ovaj grad je bio Nabataean luka na obali Arabije. Roba dovedeni su ovdje iz južne Arabije, a zatim karavane ih preselili na sjever do Aila i Petra. Ovaj ulaz je razvijen jer su uvjeti za jedrenje bili su opasni i vjetrovi i struje su u suprotnosti s brodovima koji su željeli da se presele u berbi frankinsense iz Arabije u Europu.

Ar-Rabadha

Ova stranica je rani islamski grad smješten na hodočasničke rute koja prolazi između Al-Kufe u Iraku i Meki. Nalazi se oko 200 km istočno od Medine. Dvadeset godina iskopavanja na mjestu otkrila vrlo dobro razvijenu grad se sastoji od velikih kuća s ogromnim zidinama, karaule, a ostaci džamije, lončarske peći tvornice kamene radi, nakit, i dva velika rezervoara različitih oblika.

Dedan
Drevni Dedan, (moderna Al-Ula) je situatied između Al Madinah i Tabūk u središnjoj Saudijskoj Arabiji. To je jedan od najvećih i najznačajnijih centara civilizacije u Arabiji. Nalazi se na glavnoj trgovački put, on je igrao važnu ulogu kao veza između civilizacija Južne Arapin i civilizacija na sjeveru. On je ostao važan centar iz antičkih vremena do 1. stoljeća prije Krista. Njegova važnost je odbio kada su Nabatejci usvojen Meda’in Saleha kao drugi glavni grad. U blizini ovog Dedanovi postoje veličanstvene urezana grobnice u planinama koje su ukrašene lijepim geometrijskim motivima. Ovaj site također sadrži mnoge važne natpisi u Dedanit, Minaen, Lihyanite, Thamudic i Nabataean pismu. Ovaj site također ima drevne bunara

Thaj
Ruševine Thaj se može vidjeti oko 80 km zapadno od Al-Jubail. To je malo mjesto smješteno uz suhom lakebed općenito poznat kao “Sabkah”. Arheološka istraživanja poduzimaju danskog Misije u 1967 i oni provode zamjenika Ministarstva starina u 1985. pokazala Thaj kao potpuni zakopanog grada, okružen jakim zidom. Velik dio zida je oštećen, ali jedan dio od oko 900 metara u dobrom stanju. Nekoliko gomila, zidovi, stambene zaklade, keramika krhotine, staklo, ogrlice i naušnice, ukrasni predmeti, glineni lonci i figurice su oporavila od site. Moguće je da Thaj osnovana tijekom razdoblja grčkog Sullucid, vjerojatno oko ranog trećeg stoljeća prije Krista.

Tayma

Drevni Tayma je najznačajniji lokalitet u sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije. Drevni grad se nalazi na oko 264 km jugoistočno od Tabukat stara oaza koja sadrži niz arheoloških nalazišta datiraju iz prapovijesnog do islamskog perioda. Tu su i neki drevni natpisi datirani na pr 6. stoljeća i druge starine ranog islamskog razdoblja.

Al-‘Uqair

Glavna luka Al-Ahsa na istočnoj obali Saudijske Arabije, Al-‘Uqair je veliki arheološki lokalitet koji sadrži stare zgrade vlade i džamiju izgrađenu tijekom ranih dana kralja Abdulaziza. Al-Uqair, kao i na tržištima Al-Mushaqqr i Hajar, bio je jedan od glavnih tržišta u regiji u pred-islamskim puta. Luka Al-Uqair svjedoci i služio razne islamske vojske ekspedicije u Kini, Indiji i Perziji

Tarut
Tarut je otok od četiri kvadratna kilometra na Arapskom zaljevu u blizini Al-Qatif, to se pridružio Al-Qatif po 4 km prirodnog zemljišta most, koji se razlikuje u širini od 10 do 20 metara. Povijesni grad Tarut se nalazi u samom srcu otoka. Više arheoloških lokaliteta zabilježeno je oko otoka, od kojih neki datiraju iz 5000-4000 godine prije Krista, a drugi su se pripisati Ilamite, Sassanian, perzijskom, kao i Mohenjodaro civilizacija na rijekama sind i Umm An-Nar.

Adumatu
U asirskih zapisa koji datiraju iz 845 godine prije Krista, Adumatu (moderna Dumat Al-Jandal) se spominje kao glavni grad arapskog kraljevstva. Prema tekstu, Sanherib zarobljeni Adumatu u 688 godine prije Krista, a uhićen kraljicu. Khalid Bin Al-Waleed zarobljeni Dumat Al-Jandal u 12 Hijri prije vodeće muslimanske vojske da osvoji Irak i Siriju. U orginial zidovi antičkog grada Adumatu pokazuju da je veći od suvremenog grada Dumat Al-Jandal.

al Uyaynah
Drevna oaza grad Al Uyaynah (moderna Al-bid) nalazi se oko 225 km sjeverozapadno od Tabūk. To je bio izvorno spominje Ptolomej) Grobnice urezana u planinama se pripisuje Nabatejci. Rani islamski grad Al-Malqatah također se nalazi u istom području.

Al-Ukhdoud
Malo se zna o ovim stranicama od antike. Međutim, Saudijska Ministarstvo za starine i muzeje je iskopavanje ove stranice od 1981. Rezultati su otkrila utvrdu s vanjskog zida izgrađenog od fino oblikovanih kamenja sadrže gledati rupe IOR strelicama utora. Niz zgrada unutar utvrde također su pronađeni. Brojke i natpisi na životinjama su prikazani na stijenama. Izvan nekoliko grobova utvrđeni područja, temelji kuće, i različite vrste artefakata također su otkrivene, koja datira iz bizantskog, Umayyad, Abbasid i kasnijim razdobljima. Iskopavanja su također pokazali da osim što je trgovačko središte to je ujedno bila i poljoprivredno područje s branama i dobro razvijen sustav kanala za navodnjavanje. Prisutnost velikog broja natpisa na mjestu, ukazuju na to da je to važna postaja duž prikolica rutama.

Khabar Dam

Naš prvi veliki stanica na našem putu sjeverno od mjesta Jeddah bio Khaybar Dam. Postoji zapravo nekoliko njih, a to se zove Sadd Qasr al-Bint. To je jedan od najvećih antičkih brana u Kraljevini. Nitko zapravo ne zna, ali postoje priče da su ga izgradili Kraljice Sheeba. Postoje dokazi o tome da se pre-islamskog.

To je velika kamena građevina na isušenom riječnom koritu. Iako je bila prekršena oko jedne trećine svoje duljine, ipak je impresivno visoke i duge oko 135 metara 20 metara.

Uzvodne ožbukana sa žutim morta, nizvodno lice s golom kamenu. kampirali smo na dnu, među mirnim Acacias i dhoum palme, gdje nije bilo mnogo šanse da bude previdjeti. Šteta je da nema vode u Wadi.

selo Khaybar je židovska naselja u vrijeme Poslanika. Tu je bio politički nesporazum u nekoj fazi između mještana i muslimanske većine oko njih, a seljani dobio u nevolji. One još uvijek može vidjeti stari grad, gdje su ispružio osam mjeseci žive na datume i mlijeko.

Postoje mnoge blato kuće i datula oaza i mnoge šarmantne uske krive ulice, gdje smo dobili potpuno zaglavio s našim 4WD, a do današnjeg dana ne znam kako smo ga dobili u obrnutom smjeru. Naravno, ovo mjesto je daleko izvan dosega bilo kojeg mobilnog signala stanice, tako da nismo mogli pozvati pomoć.

U svakom slučaju: mjesto je sada potpuno napušten, a meni se činilo kao savršena arheolog san. Postoje mnoge priče hraniti maštu, priče o kuge, vještica i blago na Khaybar, zbog čega su svi krovovi su uklonjene – ljudi vjeruju da su sela sakrio svoje blago pod svojim krovom.

مكتبة الصور

مكتبة الفيديو

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Flag Counter